Namazi i falafel

ZDRAVA NUTELLA 🍫
(bez secera, bez mlijeka, raw)

Sastojci:
oko 300g ljesnjaka
3 zlice meda
2-3 zlice kakao praha
50g kokos ulja
1dl vode

Ljesnjake stavite u blender i blendajte. (Ja volim aromu przenih ljesnjaka, pa sam zato jednu saku ljesnjaka nakratko preprzila na suhoj tavi. Preprzene ljesnjake vratila sam ostatku raw ljesnjaka i zajedno izblendala. Ne preporucujem da se cijela kolicina ljesnjaka przi, jer tako ostajemo bez vaznih enzima.)
Dodajte otopljeno kokos ulje i nastavite blendati sa kratkim pauzama kako bi postrugali stjenke blendera. Blendanje traje oko 15min, ovisno koliko jaki blender imate. Kada dobijete ljepljivu smjesu, dodajte ostale sastojke i jos kratko izblendajte. Namaz stavite u staklenku i to je sve 💫!
Mozete ga jesti prelivenog preko banane (omiljeno 🤩) ili komadica narance ili jagoda, mazati njime raw, proteinske ili obicne palacinke, mazati na razene krekere, integralne kekse, puniti njime muffine itd.

PS: osobno ne volim klasicne cokoladne namaze, ja sam tip za vanilija sladolede, bijelu cokoladu i bijelu Lino Ladu 🙆‍♀️, ali domace raw cokoladne slastice su nesto sasvim drugo! Zato, ako i ne volite Nutellu (kao ni ja) probajte ovaj namaz ipak! Meni je bolji od ikojeg kupovnog namaza 😉.

KIKIRIKI MASLAC – 100% 🥜
Da bi napravili svoj domaci kikiriki maslac trebati ce vam 5 minuta vremena, 500g kikirikija i jaci blender. Ubacite kikiriki u blender i blendate kratko, pa zatim otvorite poklopac i skinete kikiriki koji se podigao na stjenke posude (ako se to dogodilo), nastavite blendati 1-2min, ako je potrebno promijesajte, jos malo izblendajte i to je to. Ako imate slabiji blender dodajte malo otopljenog, kokosovog hladno presanog ulja.
Ako zelite crunchy teksturu blendajte krace, napravite si onako kako se vama sviđa. Maslac prebacite u teglicu i uzivajte! Mozete ga jesti prelivenog preko jabuka ili banana, palacinki, keksa, krekera, muffina, sladoleda, preliti njime salatu, u umacima i sendvicima, dodati u proteinski shake, puniti njime domacu cokoladu, energetske plocice…

FALAFEL SA KONOPLJOM

1/2 case suncokret sjemenki
1/2 case bundevinih sjemenki
2 zlice konopljinih proteina
1/4 rajcice
2 cesnja cesnjaka
Persin, mazuran ili bosiljak, svjeze mljeveni papar, sol po zelji
1 cili papricica
4 zlice maslinovog ulja
1/2 cijedenog limuna
Sjemenke izblendajte, rajcicu, papricicu, persin i cesnjak isjeckajte, sve sastojke izmjesajte u zdjelici i oblikujte kuglice. Kuglice mozete uvaljati u neke sjemenke ako zelite, sezam npr. Posluzite ih uz svjeze povrce.
Okusa su kao mesne okruglice i odlicna su veganska sirova varijanta. Jako su zasitne i uz malo povrca nista vam vise nije potrebno za potpuni obrok. Dobar tek!

HAMBURGERI

Probajte si napraviti ovu zamjenu za meso koja ce vam podariti mnostvo aminokiselina, vlakana i zdravih masnoca. Kao i inace kada je u pitanju meso, okus se dobiva dodatkom zacina, tako da ih i ovdje slobodno prilagodite svojoj zelji.

Sastojci:

1 salica suncokreta
1/2 salice bundevinih sjemenki
2 zlice lana
saka svjezeg persina
1 cesanj cesnjaka
3 zlice maslinovog ulja
sol, bijeli papar, malo origana
komadic svjeze rajcice
sok jedne male mandarine

Izblendati sjemenke na suho, prebaciti ih u zdjelicu, dodati ostale sastojke, isjeckati ono sto treba, izmjesati zlicom, probati okus, dodati sto vam fali, oblikovati rukama i to je to. Dobivene “pljeskavice” mozete staviti u sendvic i kombinirati sa svim sastojcima sendvica koje inace volite, ili ih jednostavno kombinirati sa svjezim povrcem. U svakom slucaju ova smjesa vam moze zamijeniti mljeveno meso u svakom jelu na koje ste inace navikli, uz napomenu da ju naravno termicki ne obradujete jer tako gubite njene hranjive tvari.