Falafel i pastete

Falafel sa konopljom

1/2 case suncokret sjemenki
1/2 case bundevinih sjemenki
2 zlice konopljinih proteina
1/4 rajcice
2 cesnja cesnjaka
Persin, mazuran ili bosiljak, svjeze mljeveni papar, sol po zelji
1 cili papricica
4 zlice maslinovog ulja
1/2 cijedenog limuna
Sjemenke izblendajte, rajcicu, papricicu, persin i cesnjak isjeckajte, sve sastojke izmjesajte u zdjelici i oblikujte kuglice. Kuglice mozete uvaljati u neke sjemenke ako zelite, sezam npr. Posluzite ih uz svjeze povrce.
Okusa su kao mesne okruglice i odlicna su veganska sirova varijanta. Jako su zasitne i uz malo povrca nista vam vise nije potrebno za potpuni obrok. Dobar tek!

“Pljeskavice”

Probajte si napraviti ovu zamjenu za meso koja ce vam podariti mnostvo aminokiselina, vlakana i zdravih masnoca. Kao i inace kada je u pitanju meso, okus se dobiva dodatkom zacina, tako da ih i ovdje slobodno prilagodite svojoj zelji.

Sastojci:

1 salica suncokreta
1/2 salice bundevinih sjemenki
2 zlice lana
saka svjezeg persina
1 cesanj cesnjaka
3 zlice maslinovog ulja
sol, bijeli papar, malo origana
komadic svjeze rajcice
sok jedne male mandarine

Izblendati sjemenke na suho, prebaciti ih u zdjelicu, dodati ostale sastojke, isjeckati ono sto treba, izmjesati zlicom, probati okus, dodati sto vam fali, oblikovati rukama i to je to. Dobivene “pljeskavice” mozete staviti u sendvic i kombinirati sa svim sastojcima sendvica koje inace volite, ili ih jednostavno kombinirati sa svjezim povrcem. U svakom slucaju ova smjesa vam moze zamijeniti mljeveno meso u svakom jelu na koje ste inace navikli, uz napomenu da ju naravno termicki ne obradujete jer tako gubite njene hranjive tvari.