Slastice

Savijača od maka

Kora:
2 banane
100g sezama
2 zlice meda
1/2 cijedene narance
100g kokosa
Nadjev:
20ak datula
100g maka
2 dl vode
1 saka grozdjica
Sezam samljeti/izblendati. Izgnjeciti vilicom banane (ili ih izblendati), pomijesati ih u zdjelici sa ostalim sastojcima. Ovisno o velicini banana i narance, mozda ce biti potrebno jos malo vise kokosa da bi se dobila cvrsta smjesa, pa ga slobodno dodajte. Smjesu raspodjelite po masnom papiru na dimenzije otprilike oko 0,5×30×20cm i stavite u zamrzivac.
Za nadjev izblendajte datule sa vodom, smjesu prebacite u zdjelicu i pomijesajte sa makom. Ako je potrebno dodajte jos maka, da bi smjesa bila cvrsta. Premazite koru nadjevom, pospite ga grozdjicama, pazljivo zarolajte i vratite u zamrzivac. Nakon par sati savijacu mozete savrseno izrezati, a komadice vratiti u zamrzivac i posluzivati po potrebi.
Na isti nacin mozete napraviti savijacu od oraha ili rogača.
Ova zdrava slastica je nesto cega se ne trebate odricati, pruziti ce vam obilje energije, vlakana, minerala, aminokiselina itd. Mozete  pojesti komadic i prije i poslije treninga, za dorucak ili desert.
Najbolje prija uz casu svijeze iscijedenog soka narance ili mandarine. Dobar tek!
Raw cokoladni puding (3dl)
Nakon predomisljanja sto napraviti za dorucak… od crvenog smoothija, preko smeđeg čoko smoothija nastao je ovaj savrseni puding! Kada zelite nesto fino i slatko, a zdravo za sebe i svoju djecu, ovaj puding je idealno rjesenje! On ne sadrzi gluten, laktozu niti secer, a bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima iz voca, dok vam mirisno kokosovo ulje pomaze ojacati imunitet na svoj poseban nacin.
Sastojci:
1 banana
1 velika zlica kakao praha
1 velika zlica cistog kokosovog ulja
5 datula
5 ljesnjaka (ili nekog drugog orasida)
Oko 1dl tople vode
Izmiksati sve sastojke u blenderu, uliti u casu ili kalupe, posuti goji bobicama! Nakon par minuta mirovanja stvoriti ce se savrseni cvrsti puding kao iz trgovine, idealne slatkoce, okusa kao klasican cokoladni, samo uz aromu banane.
Mozete ga posluziti i kao toplu cokoladu uz samo malo vise tekucine. Uzivajte u bogatstvu nutrijenata i osjecaju poleta i energije dok vam se topi u ustima! Dobar tek!
Evo nekoliko zanimljivost o kokosovom ulju. Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te nas tako štiti od mnogih bolesti. Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako važnoj namirnici se radi.
Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline, pozitivno djeluje na liječenje kandide, te uništava parazite u probavnom traktu.
Sadrzi srednje lancane masne kiseline koje su lako probavljive i ne opterecuju krvotok. Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju. Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje izvrstan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma.

Raw praline od bijele i crne cokolade

Sastojci (za 15kom):
2 zlice komadica kakao maslaca
1/2+1/2 zlice domaceg meda
1/2 zlice rogaca
1/2 zlice kakao praha
1 zlica kokosa
Na vrh zlicice mljevene vanilije

U malu salicu stavite komadice kakao maslaca (nema ga u Sisku, posjetite Bio&Bio trgovine u Zagrebu), salicu uronite u posudu sa vrucom vodom iz slavine i pricekajte par minuta da se maslac istopi. Pola kolicine izlijte u drugu salicu. U jednu salicu dodajte kokos i vaniliju, pa promijesajte i dodajte pola zlice meda. U drugu salicu dodajte rogac i kakao, promijesajte i dodajte med. Ponekad se zbog razlike u temperaturi  ulje zna odvojiti od meda, pa ga je zato bolje dodati na kraju, no ako vam se i odvoji nije nikakav problem, samo izlijte smjesu takva kakva je u kalup i kad se ohladi sve ce biti u redu. Ulijte obje smjese u kalup, naizmjence pola-pola i ohladite u hladnjaku.
Posluzite uz domace ljesnjake i svjeze cijedeni sok, pa uzivajte bez ustrucavanja u vlastitoj zdravoj cokoladi koja ne sadrzi industrijske aditive nepotrebne ljudskom zdravlju.

Snickers torta

Kora:
1 saka suhih sljiva
1 saka badema
Oko 100g rogaca
2dl vode
Suhe sljive izblendati sa vodom, smjesu staviti u zdjelu i zamijesati sa mljevenim bademima i rogacem. Smjesa mora biti cvrsta, tako da se kolicina rogaca treba prilagoditi potrebi. Rogac najbolje upija vlagu, pa je zato sa njim lako raditi. Smjesu utisnite u kalup promjera 18cm i poravnajte.
Nadjev:
2 banane
4 sake mljevenog kikirikija+1 saka kikirikija u zrnu
2 zlice meda
Banane izblendajte ili samo izgnjecite vilicom, izbacite u zdjelicu, pomijesajte sa mljevenim  kikirikijem i medom, dodavajte kikirikija koliko god treba da smjesa bude cvrsta, jer takva kakva je sada ce biti i kada se bude jela. Ubacite jos jednu saku kikirikija u komadima koji ce pruziti hrskavi dozivljaj. Smjesu izbacite na koru i poravnajte. Stavite u zamrzivac.
Cokoladni sloj:
2 zlice rogaca
2 zlice kakao praha
2 zlice meda
2 zlice kokos ulja u cvrstom stanju
Ulje otopite, pomijesajte zlicom sa ostalim sastojcima i prelijte preko zadnjeg sloja. Pospite kakao nibsom. Vratite u zamrzivac na barem 2h.
Posluzite uz cijedeni sok od crvenog grejpa ili narance.

Torta sa jagodama

Kora:
1 casa datula
1 casa ljesnjaka
Kokos brasna po potrebi
Datule izblendati sa malo vode. U zdjelici pomijesati zlicom mljevene ljesnjake, datule, pa dodati kokos brasna koliko treba da smjesa postane cvrsta i da se moze utapkati prstima u kalup (ja radim u kalupu promjera 18cm). Kada radite koru, nemojte jako usitnjavati sastojke, neka bude grublja tekstura.
Krema:
3 banane
1 saka datula
1 mala zlicica mljevene vanilije
Kokos brasna po potrebi
Oko 300g jagoda
Datule izblendati sa malo vode, dodati vaniliju i komadice banane u blender, sve izblendati jos jednom, dodati dvije-tri zlice kokos brasna koje ce zgusnuti kremu da ne bude tekuca. Ako imate Vitamix, Vervita ili neki slican blender onda vam voda nije potrebna, ali ako koristite neki prosjecan blender, onda ne mozete bez nje.
Jagode poslozite na koru, uz rub kalupa, jedan red. Prelijte kremu preko. Stavite u zamrzivac na oko 2h.
Preljev:
1 saka suhih brusnica
Oko 200g jagoda
Izblendajte jagode, pa dodajte brusnice i dugo miksajte. Preljev stavite prije posluzivanja na ohladen kolac.
Uzivajte, dobar tek!
Ledeni stapic od narance
Za 2 komada treba vam samo:
1 naranca
Narancu iscijedite, ulijte u kalup za sladoled na stapicu i ostavite u zamrzivacu oko 4h da se zaledi. Kalupe za sladoled na stapicu mozete potraziti na prodajnim mjestima poput Spara, Ikea, Offertissima, Kik…
Na ovaj nacin mozete raditi djeci zdrave vocne sladolede okusa koje oni vole, pa tako mozete koristiti sokove iz sokovnika ili smoothije iz blendera od omiljenog voca, meda, vanilije.

Zelene energetske kuglice

2 case sjemenki bundeve golice, neprzene
1 casa datula
(po zelji mljevena vanilija)

Sjemenke sameljite u blenderu, te stavite u zdjelicu. U blender ubacite datule i 0,5dl vode, te izblendajte. Prebacite datule u zdjelicu sa sjemenkama, sve izmjesajte zlicom, te oblikujte kuglice rukama i uvaljajte ih u mljevene sjemenke.

Ove kuglice su nastale u trenu kada je mojoj baki bilo jako lose zdravstveno stanje uzrokovano teskim gastritisom, a sjemenke buce i datule su bile jedne od rijetkih namirnica koje su joj odgovarale, jer nemaju u sebi nimalo kiseline. Kuglice su jako ukusne, bogate vlaknima, aminokiselinama za izgradnju misica, zdravim masnocama, vitaminima i mineralima, te pruzaju obilje energije u svako doba dana. Ponesite ih sa sobom na posao, trening ili putovanje!

Energetske plocice sa ljesnjakom

1 casa ljesnjaka
1 casa grozđica
0,5 dl vode
1 casa kokos brasna
(med, mljevena vanilija po zelji)

U blenderu sameljite ljesnjake, te ih izbacite u zdjelicu. Ubacite u blender grozdice i vodu, pa izblendajte. Izbacite grozdjice u zdjelicu za ljesnjakom, izmjesajte zlicom, pa postepeno dodavajte kokos dok ne dobijete kompaktnu smjesu kao cvrsto tijesto. Poravnajte smjesu na masni papir ili silikonski kalup da bude debljine 0,5-1cm. Stavite u frizider da se stegne ili na kratko u zamrzivac, pa izvadite i izrezite na ploske. Izmedju ploski postavite masni papir da se ne bi sljepile.
Inace, nikad ne przim oraside niti sjemenke (da bi sacuvala enzime, vitamin E i dobre masnoce…), no przeni ljesnjak daje posebnu neodoljivu aromu koja mi je privlacna, pa jednom godisnje preprzim saku ljesnjaka i dodam ju u kolac. Tako da, ako i vi volite aromu przenih ljesnjaka, odvojite pola salice ljesnjaka i kratko ih prepecite na suhoj tavi dok ne zamirisu, te ih onda sameljite.
Ove kolacice mozete posluziti gostima uz caj ili vino, ponijeti sa sobom na trening, skolu, posao ili putovanje.

Jesenska cokolada sa suhim sljivama

1 zlica rogaca
1 zlica kakao praha
1 zlica meda (ili 1 zlica nerafiniranog muscovado secera i par kapi vode)
2 zlice kakao maslaca u krutom stanju (ili 5 zlica otopljenog maslaca)
Suhe sljive, lan, mljevena vanilija

Sve sastojke osim sljiva i lana, stavite u malu zdjelicu i izmjesajte zlicom (kakao maslac prethodno otopite tako sto ga stavite u salicu za kavu i uronite u zdjelicu sa vrucom vodom iz slavine). Smjesu izlijte u kalup promjera 10x20cm ili jednostavno na ravnu podlogu prekrivenu masnim papirom. Cokoladnu smjesu pospite komadicima suhih sljiva i lanom, pa ohladite u fizideru ili ako vam se zuri, na 15ak minuta u zamrzivacu.
Uzivajte u zdravoj i ukusnoj cokoladi bez imalo griznje savjesti u svako doba dana!

Kokos kuglice

200g suhih smokava
100g ljesnjaka
100g kokosa
(po zelji mljevena vanilija, kakao nibs)

U blender stavite ljesnjake i sameljite ih, te izbacite u zdjelicu. Smokve nasjeckajte i sameljite u blenderu uz dodatak malo vode, jer bez vode necete moci. Izbacite smokve u zdjelicu sa  ljesnjacima i promjesajte smjesu. Dodavajte kokos malo po malo dok ne dobijete smjesu od koje mozete oblikovati kuglice. Kuglice uvaljajte u kokos i to je sve! Imate zdravi snack kao dodatak jutarnjem smoothiju da pojacate osjecaj sitosti i grickalicu koju mozete ponijeti na posao, putovanje, trening, natjecanje, zdravi rafaelo za djecu…
U ove moje kuglice sa slike dodala sam mljevenu vaniliju (cista mljevena mahuna bez secera, kupim ju u Dm-u) i kakao nibs (komadici sirovog zrna kakaoa, kupim ih u Bio&Bio trgovinama u Zagrebu), cija gorcina mi daje zanimljivu protutezu slatkoci kuglica.

Kuglice medenjaci

1 1/2 case badema
1 casa suhih sljiva
1 zlica meda
1/2 male zlicice zacina za medenjake (mjesavina cimeta, klincica, anisa itd)
Rogaca nekoliko zlica po potrebi
Kakao prah

Bademe sameljite u blenderu, sjeckalici ili masinici za oraside. Suhe sljive izblendajte na kratko sa oko 1dl vode, tek toliko da se usitne. Ako vam ostane krupniji komadic badema ili sljive, to nista ne smeta i slobodno ih ostavite u smjesi. Ja zapravo vise volim osjetiti ponegdje neki komadic nego glatku smjesu kuglice, ali to sve ovisi o osobnom ukusu, pa napravite kako vise volite.
Pomijesajte sve sastojke u zdjelici, rogaca dodavajte postepeno koliko treba da upije svu tekucinu i da se dobije smjesa koja se moze oblikovati u kuglice. Kuglice uvaljajte u kakao prah i posluzite uz bijeli, zeleni caj ili rooibos caj ili cijedene citruse (narance, mandarine ili crveni grejp)! Uzivajte! Dobar tek!

Bounty

Unutrasnjost:
100g kokos brasna
50g badema
2 zlice meda
2 zlice kokos ulja

Bademe izblendati na sitno, dodati 2dl vode i izblendati u mlijeko (ne cijediti). U mlijeko dodati ostale sastojke, izmijesati zlicom i cvrsto utisnuti u silikonski kalup velicine 10x20cm. Staviti u zamrzivac. Kada se potpuno zamrzne, izvaditi smjesu iz kalupa i izrezati na prutice,  umakati u coko glazuru i slagati na masni papir. Ono sto ne pojedete odmah, vratite u zamrzivac i vadite po potrebi.

Coko glazura:
4 zlice kakao praha
4 zlice meda
Kokos ulje
Pomijesati kakao i med, dodati otopljenog kokos ulja koliko treba da smjesa bude tekuca kao topljena cokolada.

Ovo je prefini zdravi bounty, mozete ga jesti u bilo koje doba dana, kao dopuna smoothiju za dorucak, kao desert, uzinu, prije ili poslije treninga. Ovo je slatkis kojeg se ne trebate odricati, jer vam pruza mnogo hranjivih tvari, te korisne masne kiseline poput laurinske i kaprilne,   koje pomazu u borbi organizma protiv gljivica, virusa i bakterija.
Nikada ne kupujte kokosovo ulje bez mirisa, jer je ono preradeno i vise nema blagotvorne ucinke na organizam kao hladno presano ulje. Kokosovo ulje se na temperaturi ispod 24° stvrdne u bijelu cvrstu masnocu, pa prije nego ga koristite morate ga staviti na par minuta u toplu vodu ili na sunce.

Raw torta malina-cokolada

Ovo je bila moja rođendanska torta napravljena par sati prije nego su gosti stigli. Vrijeme pripreme je 15 minuta+5h za hladenje.

Kora: samljeti posebno veliku casu (oko 3dl) ljesnjaka, a posebno veliku casu datula sa malo vode. (Ako imate blender koji mijesa tijesta onda odmah sve zajedno ubacite i to bez vode.) Oboje ubaciti u zdjelu, izmijesati zlicom i dodati saku kokosovog brasna koji ce popiti eventalni visak vode. Utisnuti smjesu zlicom u kalup promjera 18 cm.
Crveni preljev: saka malina+saka datula, izblendati. Preliti preko kore i zamrznuti na 1h. Ako ne zelite rustikalan izgled torte, pricekajte da se crveni preljev potpuno zaledi prije nego stavite kremu. Tako ce vam rez i rubovi biti ravni i cisti.
Krema: 3 banane, 3 zlice kakaoa, 1/2 zlicice mljevene vanilije, 1/2 zlicice cejlonskog cimeta, saka datula, zlica meda, 0.5 dl vode, nekoliko ljesnjaka. Sve izblendati do kremaste teksture, dodati oko 50ml kokos ulja otopljenog i jos kratko izblendati za kraj. Izliti na crveni preljev i drzati u zamrzivacu nekoliko sati. Prije rezanja sam ju ukrasila  svjezim malinama i rezanim listicima domace raw cokolade sa kokosom!

Jagoda cheesecake muffins (6 kom)

Prefini kolacici koji nikoga nece ostaviti ravnodusnim, a koji ce vasem tijelu osigurati kvalitetne masnoce, mnostvo minerala, vitamina, vlakana, aminokiselina i enzima vaznih za probavu i zdravlje organizma.

Kora:

100g orascica po zelji (bademi, orasi, ljesnjaci, indijski orascici…ili suncokret u slucaju alergije na oraside)
5 datula
3 zlice rogaca (ili kokosa)
0,5 dl vode
U blenderu smiksati orahe posebno, posebno datule sa vodom i onda sve zajedno sa rogacem zlicom sjediniti u zdjelici u cvrstu smjesu, istu onakvu kakvu radite od keksa kada radite klasicni cheesecake. Utapkati sloj smjese u silikonski kalup. Ja sam radila u kalupu oblika srca promjera 5,5cm.

Krema:

1 banana
5 datula
Saka jagoda
2 zlice kakao maslaca otopljenog (uzmite 2 zlice komadica maslaca i stavite ih u malu salicu koju potopite u toplu vodu i pricekate par minuta. Maslac se topi iznad 35°C. Ukoliko ne mozete doci do kakao maslaca (Bio&Bio trgovine u Zagrebu, posve jednako iskoristite ektra djevicansko kokosovo ulje koje mozete pronaci u svakoj boljoj prodavaonici hrane)
1/4 zlicice mljevene vanilije
Par kapi cijedenog limuna (samo zbog svjezine boje)
Malo vode po potrebi

Sve smiksati u blenderu i izliti na koru.
Staviti u zamrzivac i pricekati da se stegne. Kod mene je vec za 30min bilo dovoljno cvrsto da se moze izvaditi iz kalupa, no ne i zamrznuto ako zelite izbjeci zamrzavanje.

Preljev od jagoda:

Saka jagoda
Saka suhih brusnica

Zajedno izblemdati i preliti preko ohladenih kolacica. Ukrasiti po zelji sjeckanim orasidima, vocem, kakao nibsom i sl.
Kolacice mozete drzati u zamrzivacu vise dana i vaditi ih za konzumaciju po potrebi.

Snickers


Kao i u svim raw slasticama, tako i u ovoj mozete uzivati bez griznje savjesti, jer sadrzi prirodne secere iz voca, aminokiseline, vlakna, minerale, te zdrave masnoce, vitamine i enzime koji nisu unisteni termickom obradom kao sto je to slucaj kod klasicnih kolaca.
Raw kolac odlican je međuobrok u svako doba dana, izvrstan je izvor energije i aminokiselina prije i poslije napornog treninga, a mozete njime upotpuniti i svoj jutarnji vocni obrok (npr vocni sok ili smoothie) za veci osjecaj sitosti.
Za kalup velicine 10×20cm otprilike potrebno je:
1. Grubo smiksati u blenderu casu kikirikija i casu datula, uz malo vode po potrebi.  Naribati na obican ribez 1 mahunu rogaca i dodati smjesi. Utisnuti smjesu u kalup i staviti u zamrzivac.
2. Fino smiksati 2 banane, zlicu kakaoa, zlicicu mljevene mahune vanilije, zlicu meda, 2 zlice chia sjemenki (ako nemate njih, dodajte 1-2 zlice mljevenog rogaca-brasna). Izliti kremu na 1.sloj.
3. Posuti kikirikijem ohladeni 2. sloj. U casi izmjesati zlicu rogacevog brasna, zlicu meda, zlicu kakaoa i par zlica kokosovog ulja. Preliti i vratiti u zamrzivac. Kad se smjesa lagano zamrzne, izvaditi i izrezati na zeljeni oblik, pa vratiti u zamrzivac do konzumacije.

Bozicne kuglice sa medom


Ovo je zdrava raw verzija tradicionalnih kuglica koje se inace rade od keksa, secera, cokolade i sl.
Sastojci za 20ak kuglica:
1 casa grožđica
1 casa ljesnjaka
1 zlicica cejlonskog cimeta
2 zlice meda
Kokos, rogac

U blender staviti ljesnjake i kratko samljeti. Prebaciti ih u zdjelu, a zatim sa malo vode samljeti grožđice i dodati ih ljesnjacima. Dodati med i cimet i izmjesati zlicom. Dodati saku kokos brasna i saku rogača, te mijesati i po potrebi dodati još suhe tvari sve dok ne dobijemo smjesu dovoljno cvrstu za oblikovanje kuglica. Kuglice uvaljati u kakao, ljesnjake ili kokos.

Sirova cokolada

Razveselite svoje ukucane i goste pravom domacom cokoladom, zdravom i ukusnom! Ovo je poslastica pred kojom necete ostati ravnodusni, a industrijska cokolada (puna aditiva, nezdravih masnoca itd.) iz trgovine postati ce stvar proslosti!

Sastojci za 15 komada:
1 zlica kakao praha
1 zlica rogaca
1 zlica meda
Oko 5 zlica kokosovog ulja
Zlicica mekog cvjetnog praha za posip

Sve sastojke stavite u malu zdjelicu, izmjesajte zlicom i izlijte u silikonski kalup za praline. Smjesa treba biti tekuca, pa ako vam je ispala pregusta, dodajte slobodno jos ulja. Povrsinu pralina mozete posuti mrvicama cvjetnog praha, po zelji ili raznim suhim vocem, orasidima, sjemenkama. Kalup stavite u hladnjak na 15ak minuta, tj dok se cokoladice potpuno ne stvrdnu. Kokosovo ulje se prirodno stvrdne na nizoj temperaturi, pa teglicu prije koristenja samo stavite pod mlaz vruce vode da vam se otopi kolicina koju trebate.
Slobodno ukljucite i svoje namlađe ukucane u izradu pralina, jako ce uzivati, vjerujte!

Pita od jabuka

Kora:
1 salica ljesnjaka (velika, oko 3dl)
1 salica grozdjica
1 dl vode
Nekoliko zlica rogaca

Nadjev:
5 velikih domacih jabuka, slatkih
1/2 salice ljesnjaka
1 cajna zlicica cejlonskog cimeta
2 sake grozdjica

Za ukrasavanje:
raw kakao nibs

Sameljite ljesnjake onako kako to inace cinite. Ja ih izblendam u maloj posudi koju sam dobila uz klasican veliki blender i koja sluzi za blendanje orasida.
Izbacite ljesnjake u zdjelu u kojoj cete kasnije zamijesati cijelu smjesu. U blender ubacite grozdjice i vodu, te blendajte par sekundi. Smjesu dodajte ljesnjacima i izmjesate zlicom. Dodajte rogaca koliko je potrebno da smjesa ne bude previse vlazna. Ukoliko ne volite rogac, mozete koristiti kokos koji takoder odlicno upija vlagu, ili samo dodajte jos ljesnjaka. Smjesu utisnite u kalup za torte ili pite, podlogu mozete prethodno posuti rogacem, jednostavno iz razloga da se lakse vadi.
Jabuke ogulite, naribajte na krupno, dodajte ostale sastojke, promjesajte zlicom i utisnite na koru. Pospite mirisnim kakao nibsom!
Stavite u frizider ili zamrzivac na 1-2h (nece se zamrznuti u tako kratkom roku) i posluzite!
Uzivajte u ovoj prefinoj poslastici, dobar tek!

Torta od mandarine i cvjetnog praha


Zdrava torta koja podize imunitet, hrani vase stanice i vraca energiju! U torti su sadrzane sve prirodne vrijednosti namirnica, jer nema toplinske obrade, a cvjetni prah je jos jedna moja velika ljubav i koristim ga jako cesto. Radi se o mekim granulama peludi, slatkastog okusa i lagane, specificne arome meda.

Kora:
2 case badema
3 zlice meda
3 zlice kakao praha, kakao maslaca po potrebi
1/2 zlicice mljevene sipke vanilije

U blenderu na krupno sameljite bademe, izbacite ih u zdjelu, dodajte ostale sastojke, otopljenog kakao maslaca koliko treba da se smjesa poveze.  Smjesu stavite u kalup za tortu, poravnajte ju zlicom.
Krema:
300g indijskih orascica
3 zlice meda
1 zlicica svjezeg cvjetnog praha
Sok i naribana korica od 3 mandarine

U blender ubacite  indijske orascice prethodno namocene u vodi nekoliko sati (visak vode bacite) i smiksajte u kremu.
Dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Kremom premazite koru i ohladite ju par sati u zamrzivaču. Posipajte sa kakaom i cvjetnim prahom, ukrasite ploskama mandarine!

Cvjetni prah (pelud ili polen) su muške spolne stanice biljaka u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka koje skupljaju pčele i pohranjuju u saće kao izvor bjelančevina, masti, mineralnih tvari i vitamina. Jedinstveni dar prirode, ni u biljnom ni u životinjskom svijetu ne postoji proizvod u kojem su svi prirodni sastojci tako uravnoteženi kao u peludu. Pelud su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda. One ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.
Samo pelud sadrži: svaki od 22 elementa u čovjekovom tijelu • sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina • vitamine A, B kompleks, C, D, E, K i rutin • 28 minerala i mikro elemenata: barijum, bor, kalcij, bakar, željezo, magnezij, fosfor, selen, jod, mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima • enzime i koenzime potrebne za dobru probavu • pelud je 15% prirodni lecitin  itd.
Pelud se koristi u nadoknadi vitamina, minerala i reguliranju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolirati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi, a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije.  Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žlijezde, a uz isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans. Na spolne žlijezde utječe pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje peluda po nekoliko godina liječi alergije u velikom postotku. Poboljšava rad živčanog sustava i oporavak od moždanog udara. Potiče rast i razvoj fetusa. Čisti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije svojim enzimom i pojačava probavu u crijevima. Djeluje antikancerogeno i antibiotski, pruza zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Iznimno utječe na imunitet cijelog organizma.
Indikacije:
akne, alergije, anemija, angina pectoris, apstinencija od alkohola, coronarna bolest, čir na želucu i dvanaesniku, čišćenje jetre i bubrega, fizička iscrpljenost, gubitak apetita, hormonski poremećaji štitne žlijezde, jačanje imuniteta kod djece i odraslih, kontrola težine, laktacija, menopauza, moždani udar, oboljenja gušterače, oporavak nakon zračenja i kemoterapije, poboljšava metabolizam masti, pojačava lučenje spolnih žlijezda, regulira kolesterol, prostatis, psihička napetost, revitalizacija koze i smanjenje bora,stimulacija kore nadbubrežne žlijezde, stimulacija ovarija(jajnih stanica), ubrzava proces zarastanja koze itd.